admin blogja

Cserépkályhák

Összes tartozéka hő- és tűzálló. A köpeny fala (kályha csempe) különböző formában és különféle színekben létezik. Nem csak a köpenyfal, de a belső anyagok is jól tartják a hőt. A kályha csempékkel  merőlegesen elindulnak a hőhullámok, majd beleütközve a falakba, visszaverődnek. Így melegítik fel egyenletesen az egész otthont.A kályhánk méretezésénél fontos, hogy kályháknál inkább légköbméterben számolunk.Egy csempe kb. 1-1,3 légköbmétert fűt be.

Téglakályhák

A tégla igazából nem fűtésre lett kitalálva. De mivel égetett kerámiából van ez is, és a belső kialakítása is olyan, mint a cserépkályháé, samott tűztér, járatok plusz cseréppel bélelve, így hasonlóan működik, mint egy cserépkályha. Igaz kicsit több fa kell az átmelegítéséhez, mivel vastagabbak a falai, nagyobb a tömege. De lassan is hűl ki. 

Kandallók

Régen főleg nyitott kandallókat használtak, ehhez nagyon nagy kémény kellett és nem is adta le a hőt hatékonyan. Manapság zárt égésterű kandallókat használunk inkább. Az ajtó üvege sugározza a meleget és a kandalló betét kűlső fele melegíti a belső levegőt.

Nagyon sok féle módja van, hogy körbe építsünk egy kandalló betétet. Mivel ez légfűtés, így jól elhelyezett szellőzőrácsokkal tudjuk felhasználni a keletkezett meleg levegőt. A vízteres betétek természetesen még beledolgoznak adott esetben az otthon fűtésrendszerébe is.